BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas

Šiame tinklapyje gali būti naudojami slapukai ar kiti jūsų asmens duomenys tinklapio funkcionalumo tikslais. Kai kurie iš šių slapukų yra būtini, o kiti padeda mums patobulinti jūsų patirtį ir gauti duomenų, kaip ši svetainė yra naudojama.


Dar viena alkoholio klasta

Data

2018 06 21

Įvertinimas
0
1177933.jpg

Alkoholio nevartojantis žmogus visuomenės neretai yra pavadinamas „buvusiu alkoholiku“ ar „psichiškai nesveiku“. Alkoholio nevartojantys žmonės dažniausiai sako, kad taip elgiasi dėl įsitikinimų ar iš baimės dėl sveikatos. Nedažnai tenka išgirsti, kad žmogus pasakytų: „aš negeriu, nes esu alergiškas alkoholiui“, „aš negeriu, nes mano organizmas netoleruoja alkoholio“.

Įprasta tapo nevalgyti miltų, mėsos ar kitų produktų, teigiant „aš netoleruoju, todėl atsisakau“... Įprasta tapo kalbėti apie alergiją dulkėms, šienui, žiedadulkėms, gyvūnams ir kt. Visiems tai priimtina, ir niekas tokių žmonių neteisia, nesiūlo jiems, pvz., laikyti kačių, teigiant, kad nuo to žmogui bus tik geriau... O kaip su alkoholiu?

Visi žino ar bent jau yra girdėję, apie alkoholio vartojimo sukeltas pasekmes, daugybę lėtinių sutrikimų, apsinuodijimų, psichologinių, socialinių problemų. Tačiau žmonės per menkai informuojami apie kitus mūsų organizmo signalus, pasireiškiančius iš karto pavartojus alkoholinių gėrimų: niežulį, raudonį, įvairaus tipo bėrimus, ypatingai veido srityje, dusulį, galvos skausmus, užgulusią nosį. Šie požymiai rodo, kad žmogus yra alergiškas alkoholiniams gėrimams.

Be įvairių alkoholio vartojimo sukeliamų ligų reikėtų drąsinti žmones kalbėti ir apie alkoholio netoleravimą arba alergiją, kurios metu simptomai atsiranda iš karto arba praėjus kelioms minutėms pavartojus alkoholinių gėrimų.

Farmakologinis ir toksikologinis alkoholio poveikis yra susijęs su jo metabolizmo sutrikimais žmogaus organizme. Alkoholio netoleravimo sindromas pasireiškia tuomet, kai žmogaus organizme nėra sintetinama pakankamai alkoholį metabolizuojančių (skaidančių) fermentų. Alkoholio oksidacijos metu susidarę metabolitai yra kenksmingi, todėl mūsų organizmui yra kaip nuodai, neigiamai veikiantys organizmo ląsteles bei gyvybinius procesus. Simptomai, būdingi alkoholio netoleravimui, pasireiškia iš karto išgėrus tam tikrą kiekį alkoholio. Tai jaučia daugelis žmonių, tačiau kai kurių reakcijos būna stipresnės. Alkoholio netoleravimo požymiai dažniausiai yra šie:

  • odos paraudimas (bet kurioje kūno vietoje; dažniausiai veido, kaklo, krūtinės, viršutinės nugaros dalies);
  • silpnas niežėjimas ( pasireiškiantis dažniausiai kaklo, krūtinės, veido ar rankų srityje);
  • raudoni, niežtintys bėrimai (kartais dilgėlinio tipo bėrimai);
  • žemas kraujo spaudimas;
  • pykinimas, viduriavimas;
  • galvos skausmas;
  • užgulta ar bėganti nosis;
  • pilvo pūtimas.

Netoleravimo simptomai gali pasireikšti ir organizmui reaguojant į kitas alkoholiniame gėrime esančias medžiagas, pvz., įvairias chemines medžiagas ar konservantus ( sulfitus, histaminus).

Alergiją alkoholiui tiksliau reikėtų vadinti alergija alkoholinių gėrimų sudedamosios dalims, kadangi organizmas dažniausiai reaguoja ne į patį etanolį, kaip alergeną, bet į kitus alergenus, kurie ir nebūdami alkoholinių gėrimų sudėtyje sukelia žmonėms alergines reakcijas.

Alergija alkoholiui dažniausiai pasireiškia asmenims, kurie yra jau alergiški tam tikroms į alkoholio sudėtį įeinančioms medžiagoms, tokioms kaip kukurūzai, kiaušinio baltymas, kviečiai, rugiai, miežiai, apyniai, mielės, vynuogės... Be to, jau turint alerginį rinitą, astmą ar kita alerginį susirgimą, vartojant alkoholinius gėrimus (ypatingai vyną ir alų), simptomai gali labai paūmėti.

Alerginės reakcijos simptomai gali būti tokie:

  • niežėjimas/dilgčiojimas burnos, akių, nosies srityje, galūnių srityje;
  • odos hiperemija – paraudimas dėl perteklinio kraujo antplūdžio;
  • veido paburkimas, paraudimas, sunkiais atvejais - vidaus organų edema;
  • maži raudonieji bėrimai (dilgėlinė) ant veido ar kitų kūno dalių arba nelygūs lapelių tipo bėrimai, sukeliantys stiprų niežėjimą;
  • pakilusi kūno temperatūra;
  • nosies užgulimas, švokštimas, kartu su stipriu gleivių nutekėjimu;
  • stiprus galvos skausmas
  • pasunkėjęs kvėpavimas
  • pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir t.t.

Alerginės reakcijos alkoholiui simptomai kai kuriais atvejais gali būti labai panašūs į alkoholio netoleravimo simptomus, todėl norint juos atskirti būtina gydytojo konsultacija.

Geriausias ir efektyviausias būdas išvengti alergijos ar alkoholio netoleravimo yra visiškas alkoholinių gėrimų atsisakymas ir nevartojimas.

Parengė Priklausomybės ligų skyriaus vyr. specialistė
Lina Ignatavičiūtė

 

Daugiau informacijos galima rasti:

Knygos:

R. Dubakienė. Klinikinė alergologija. VU: 2011;

R. Dubakienė. Alergologija. Žiburio leidykla: 2002;

 D.Adomaitienė, N.Janulevičiūtė, R.Kazakevičius, V. Vaičiuvėnas. Klinikinės imunologojos vadovėlis. Šviesa: 2001

Lietuvos mokslų akademija, Lietuvos imunologų draugija, Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų draugija. Aiškinamasis imunologijos ir alergologijos terminų žodynas. Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2012.

Straipsniai:

Anafilaksija: epidemiologija, patofiziologija, diagnostika, gydymas, profilaktika. D. Reingardienė , D. Bilskienė , R. Bilskis. Žurnalas: Sveikatos mokslai, V.21,Nr.2,2011. Prieiga per Internetą: http://sm-hs.eu/index.php/smhs/article/viewFile/31/pdf_1

Nepageidaujamos reakcijos į maistą: terminologija, klasifikacija, diagnostika. Internistas. Nr. 5, 2016. Prieiga per Internetą: https://www.ligos.lt/lt/straipsniai/nepageidaujamos-reakcijos-i-maista%3A-terminologija-klasifikacija-diagnostika/

A. Kavaliūnas, G. Šurkienė, R. Dubakienė, R. Stukas. Alergijos maistui epidemiologija: rizikos veiksniai, paplitimas, reikšmė. Prieiga per Internetą: http://www.hi.lt/uploads/pdf/visuomenes%20sveikata/2010.4(51)/VS%202010_4(51)_Kavaliunas(LIT_A).pdf

R. Ėmužytė, R. Firantienė, S. Sasnauskienė, D. Kalibatienė, O. Kinčinienė. Padidėjęs jautrumas maisto priedams: glutamato klinikiniai aspektai. Prieiga per Internetą: http://www.mtp.lt/files/MTP-20-4-7str.pdf

Aalberse R. C, Agache I, Asero R, Ballmer-Weber B et al. MOLECULAR ALLERGOLOGY. User‘s guide. European Academy of Allergy and Clinical Immunology, 2016. Prieiga per Internetą: https://www.eaaci.org/documents/Molecular_Allergology-web.pdf

Nakagawa Y, Sumikawa Y, Nakamura T, Itami S, Katayama I, Aoki T. Urticarial reaction caused by ethanol. Allergol Int. 2006 Dec;55(4):411-4. Prieiga per Internetą: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893015309977

Samir Zakhari, Ph.D. Overview: How Is Alcohol Metabolized by the Body? Alcohol Research & Health 29, No. 4, 2006. Prieiga per Internetą: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh294/245-255.pdf

Alergija alkoholiui.  Alergologija, 2014.12.26. Prieiga per Internetą: http://vitatwo-li.physic.in.ua/alergologija/27749-alergija-alkoholiui.html

Alergija alkoholiui. 2016. Prieiga per Internetą: http://lt.med-directory.com/allergiya-na-alkogol_default.htm

Alkoholis alergijos simptomai, gydymas. Prieiga per Internetą: http://diagnosis-li.bestmed.in.ua/alergija/27768-alkoholis-alergijos-simptomai-gydymas.html

Vyne ir aluje slypintys priedai ir alergenai. Prieiga per Internetą: http://old.tikraibe.lt/naudinga/vyne-ir-aluje-slypintys-priedai-ir-alergenai

Mityba ir alergija. Prieiga per Internetą: https://www.sveikaszmogus.lt/alergines_ligos-4189-mityba_ir_alergija